четвер, 29 лютого 2024 р.

Мовчан Р. М. (1981-2022)


Мовчан Руслан Миколайович

(1981-2022)
Автопортрет

    Професійний скульптор, випускник Сумського вищого училища мистецтв і культури імені Д.С. Бортнянського, Харківської державної художньої академії дизайну та мистецтв, Сумського державного педагогічного університету імені  А. С. Макаренка.

Дипломна робота 

    У мирному житті український скульптор займався широкою творчою діяльністю, яку вміло поєднував з педагогікою - вихованням митців. Руслан Миколайович навчав майбутніх художників, студентів Сумського фахового коледжу мистецтв і культури ім. Д. С. Бортнянського, де і обіймав посаду голови циклової комісії «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація».

     Майстер створив низку скульптур відомих сумчанам, зокрема був співавтором меморіального комплексу жертвам нацистської окупації «Свіча пам’яті» по вул. Троїцькій, «Кіт на даху» поряд з дитячим парком «Казка». Організував серію скульптурних симпозіумів у Національному літературно-меморіальному музеї Григорія Сковороди, в парковій зоні якого встановлено дві скульптури Руслана Мовчана: «Нарцис» та «Вітрильник». Брав активну участь у мистецьких заходах, у тому числі і як організатор виставок численних творчих робіт.

Автор портрету Анастасія Д'аміко

   У Руслана Миколайовича було унікальне поєднання таланту із великою працездатністю та любов’ю до обраної справи. Кожну годину і хвилину дорогоцінного часу, як істинний митець, він використовував на улюблену працю, результати якої ми бачимо в його творчості. Талановита особистість, творчий мрійник, ГЕРОЙ, який став на захист нашої країні, кожного з нас! Ми впевнені, свою майстерність художник передав студентам, а його роботи стануть провідником пам’яті про «золоті» руки Майстра!

    Українського скульптора,  викладача Сумського фахового коледжу мистецтв і культури імені Д. С. Бортнянського, турботливого сина, люблячого чоловіка та батька 3-х дітей, ГЕРОЯ, ЗАХИСНИКА України - Руслана Мовчана, було вбито на початку війни (01.03.2022) російськими окупантами в бою під селищем Низи Сумської області.

    У травні 2022 року колектив Коледжу виступив одним з ініціаторів петиції-звернення до Сумської міської ради з пропозицією у межах декомунізації Сумської топоніміки перейменувати вулицю, названу ім’ям радянської скульпторки, відомої монументальними роботами комуністичного ідеологічного спрямування, котра не мала жодного відношення до м. Суми - Мухіної на честь Руслана Миколайовича Мовчана, скульптора-сумчанина, героя, котрий віддав своє життя у війні за вільну та незалежну Україну.

    Виставки творів Руслана Мовчана неодноразово організовувались в галереях нашого міста та в Сумському фаховому коледжі мистецтв та культури імені Дмитра Бортнянського.


    Робота художника "Кіт з ліхтарем" зустрічає відвідувачів біля коледжу. 


 

 

 


     

    



Немає коментарів:

Дописати коментар